Kyssesyken

Informasjon om kyssesyken.

Velkommen til kyssesyken.com

Hva er kyssesyken?

Kyssesyken, eller mononukleose som er det mest korrekte navnet, skyldes en virusinfeksjon med Epstein- Barr virus (Forkortet EBV) som er et virus i herpesfamilien. Kyssesyken skyldes heldigvis ikke at man har kysset for mye men har nok sitt utspring i at kyssesyke smittes via dråpesmitte og således også smitter når man blant annet kysser.

Kyssesyken har lang inkubasjonstid!

Kyssesyken er en lumsk sykdom fordi den har lang inkubasjonstid og fordi de første symptomene kan være vanskelig å tolke. Etter hvert blir imidlertid symptomene på kyssesyken mer typiske og en erfaren lege har sjelden problemer med å fatte tilstrekkelig mistanke til at det foretas blodprøve og/ eller halsprøve med tanke på kyssesyken. Kyssesyken er også lumsk fordi den henger lenge igjen i kroppen etter at man har blitt forholdsvis frisk og det er en viss vare for å skade milt og lever som kan ha blitt forstørret på grunn av sykdom. Av denne årsaken oppfordres det til å være avventede til å ta opp sportsaktiviteter etter at man har hatt kyssesyken, spesielt i idretter med stor grad av kontakt.

De aller fleste er immune etter tidligere smitte.

Det store flertallet av den norske befolkningen har vært smittet av kyssesyken og er derfor immune. Mange blir imidlertid ikke så syke at de oppsøker lege eller mistenker kyssesyken. Disse har ofte milde symptomer men det kan forekomme at disse pådrar seg skader i lever og milt selv om de forøvrig har følt seg relativt friske og derfor ikke har vist tilstrekkelig forsiktighet i forbindelse med idrett.


Copyright © 2019. All Rights Reserved.